17.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024

Goana după avize

Solicitanţii autorizaţiilor de construire vor fi nevoiţi să bată pe la uşile furnizorilor de utilităţi pentru a obţine avizele, conform unei ordonanţe date de cabinetul Tăriceanu înainte de a trage obloanele. Prin actul normativ se desfiinţează „acordul unic“, obţinut până acum de primărie printr-un birou specializat şi care cuprindea toate avizele.

 

Avizele necesare emiterii unei autorizaţii de construire în Bănie nu vor mai fi obţinute la pachet, prin Biroul de acord unic al Primăriei Craiova, la care participă reprezentanţii tuturor furnizorilor de utilităţi şi ai celorlalte instituţii abilitate. Conform unei ordonanţe de urgenţă din 4 decembrie 2008, obţinerea avizelor cade în sarcina solicitantului autorizaţiei. Un craiovean care doreşte să construiască trebuie să bată personal la uşa tuturor unităţilor care deţin reţele publice pe raza municipiului şi să aştepte un răspuns de la acestea. Urbaniştii craioveni spun că din cauza noilor prevederi contribuabilii vor fi puşi în situaţia de a alerga pe la uşile ştiute şi neştiute ale furnizorilor. Chiar şi ale celor care nici măcar nu deţin reţele în zona unde urmează să se construiască. „În biroul de acord unic sunt toţi specialiştii furnizorilor. Ei analizează împreună dosarele şi îşi dau acordul cu sau fără condiţii, după caz. Ordonanţa nr. 214 (din decembrie 2008, prin care se modifică Legea autorizării în construcţii – n.r.) elimină însă «acordul unic» şi-i obligă pe solicitanţi să-şi facă singuri rost de avize“, a declarat directorul Direcţiei de urbanism a Primăriei Craiova, Mircea Diaconescu. Şi nu asta ar fi cel mai grav, ci faptul că oamenii vor fi trimişi după cai verzi. „În cadrul biroului se poate stabili şi care societăţi deţin instalaţii pe terenul respectiv, fiindcă unele nu au şi nu este nevoie de aviz sau se obţine avizul rapid. Fără acest birou şi fără un cadastru edilitar-utilitar, noi suntem obligaţi să-i cerem omului toate avizele, iar el se va duce şi la distribuitorii care nu au reţele pe terenul lui. Asta mi se pare chiar aiurea!“, mai este de părere arhitectul Mircea Diaconescu.

 

Facem altul!

 

Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că vor încerca să înfiinţeze un serviciu similar biroului de acord unic, atâta vreme cât legea nu interzice acest lucru. „Juriştii analizează acum posibilitatea înfiinţării unui compartiment care să preia practic atribuţiile biroului de acord unic. Acesta nu va putea emite un acord unic, dar ar putea simplifica mult procedura prin obţinerea unor avize“, a afirmat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Carmen Licu. Prin OUG nr. 214 din 2008 este modificată Legea nr. 50 din 1991, republicată, a autorizării în construcţii. În forma actuală, Legea nr. 50 pune în sarcina emitentului autorizaţiei, respectiv primăriei, obligativitatea de a înfiinţa „structuri de specialitate, în vederea emiterii acordului unic, respectiv a obţinerii, în numele solicitantului, a avizelor legale necesare autorizării, pentru: a) racordarea la reţelele de utilităţi, în condiţiile impuse de caracteristicile şi de amplasamentul reţelelor de transport energetic sau tehnologic din zona de amplasament; b) racordarea la reţeaua căilor de comunicaţii; c) prevenirea şi stingerea incendiilor, apărarea civilă, protecţia mediului şi a sănătăţii populaţiei“. (art.5, alin. 1). Ordonanţa nr. 214 modifică integral textul articolului 5, venind cu formularea: „Avizele şi acordurile stabilite prin certificatul de urbanism şi care privesc asigurarea, racordarea sau branşarea, după caz, la infrastructura edilitară, în condiţiile impuse de caracteristicile şi de amplasamentul reţelelor de transport energetic sau tehnologic din zona de amplasament, racordarea la reţeaua căilor de comunicaţii, securitatea la incendiu, protecţia civilă şi protecţia sănătăţii populaţiei, precum şi actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului se solicită şi se obţin de către investitor/solicitant de la autorităţile competente în domeniu, înaintea depunerii documentaţiei pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii la autorităţile prevăzute la art. 4“. Iar potrivit articolului nr. 39 din OUG nr. 214, „definiţia Acord unic se abrogă“! OUG nr. 214 intră în vigoare la 16 februarie 2009, însă normele de aplicare a Legii nr. 50, aşa cum a fost modificată prin OUG nr. 214, trebuie publicate în aprilie.

Câteva drumuri

 

Printre societăţile între care vor fi obligaţi să alerge craiovenii pentru a-şi lua avize sunt SC Distrigaz Sud, Compania de Apă „Oltenia“ SA, Regia Autonomă de Termoficare, Serviciul Public de Salubritate, Romtelecom, CEZ Distribuţie, Luxten SA etc. După caz, solicitantul mai are nevoie de avize de la Poliţia Sanitară, de la Poliţia Rutieră, Transgaz, Complexul Enegetic Craiova ş.a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII